Jaarcongres Voedselveiligheid

Donderdag 6 december 2018

Stadion Galgenwaard, Utrecht

Sprekers

Dagvoorzitter

 • Roeland Dobbelaar
  filosoof en mediaondernemer

  Dobbelaer studeerde filosofie in Utrecht en Parijs, is de oprichter en bedenker van Filosofie Magazine, werkte daarna jarenlang als hoofdredacteur en uitgever. Momenteel is hij o.a. uitgever van Foodlog en creatief directeur van het communicatiebureau Twin Media. Rode draad door zijn carrière is zijn belangstelling voor vraagstukken over communicatie en het toegankelijke maken van (vak- en wetenschappelijke) informatie voor een breed publiek.

 • Simone Hertzberger
  Hoofdredacteur Voedselveiligheid VMT

  Simone Hertzberger studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Hertzberger was hoofd van het microbiologisch laboratorium van de Keuringsdienst van Waren in Haarlem en promoveerde op het proefschrift: ‘Door voedsel overgedragen ziekten van microbiële oorsprong’. Ze was hoofd kwaliteit van de Vers Vleesgroep van Ahold, hoofd Kwaliteit en Productduurzaamheid voor Ahold Europa en Senior Director Product Integrity Topics voor Albert Heijn. Hertzberger adviseerde het management van Albert Heijn en Ahold over strategie ten aanzien van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid in relatie tot producten.

 • Dick Veerman
  Hoofdredacteur Foodlog

  Dick Veerman (Huizen, 1963) richtte Foodlog op in 2005. Van ‘blog’ groeide Foodlog uit tot interactieve onlinekrant op het gebied van voedsel en voeding. De site maakt en kraakt nieuws en werd hét opinievormende platform voor en door een grote diversiteit aan mensen uit alle hoeken van de maatschappij.

  Veerman werkte, na studies Romaanse Talen en Wijsbegeerte, jarenlang als adviseur op het gebied van strategie en marketing. Een vervelende vorm van reuma dwong hem een stap terug te zetten. Hij besloot te gaan promoveren op de organisatorische voorwaarden voor een beter bestuur van bedrijven op basis van wiskundige analyses van gedrag. Daarmee stopte hij toen zijn reuma behandelbaar bleek met moderne gentech technieken.

  Vanaf dat moment gaf hij zijn destijds ‘per ongeluk’ begonnen Foodlog een doorstart omdat hij het belangrijk vond dat meer mensen weten welke rol de productie, verwerking en verkoop van voedsel voor - of juist tégen - onze belangen kan spelen.
  Inmiddels probeert Veerman Foodlog de plek te laten zijn waar de ‘strategische conversatie’ van de maatschappij over de toekomst van voedsel en voeding in de 21e eeuw kan plaatsvinden.

   

Plenair

 • Frits Spangenberg
  onderzoeker/socioloog/publicist/ondernemer

  Frits Spangenberg begon in 1967 aan zijn studie Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens deze studie maakte hij kennis met marketingonderzoek tijdens zijn studentenbijbaantje als enquêteer. Spangenberg heeft in 1984 het toonaangevende bureau voor beleidsonderzoek Motivaction opgericht. De kijk van het bedrijf op beleidsprocessen en de invloeden van ons dagelijks handelen op dit proces, maakt het bedrijf uniek. In 2006 heeft hij de leiding van Motivaction overgedragen aan de jongere generaties. Nu heeft is hij in de gelegenheid intensiever bezig te zijn met de context en implicatie van de beleidsvraagstukken van veel organisaties. Met zijn lezingen, workshops en publicaties over commerciële en maatschappelijke thema’s wilt hij een bijdrage leveren aan het verduidelijken van vraagstukken en aandragen van oplossingen.

   

   

 • Rob van Lint
  inspecteur-generaal, Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit

  Drs. R.J.T. (Rob) van Lint is sinds juli 2017 inspecteur-generaal bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit. Hij was sinds 2009 hoofddirecteur Immigratie- en Naturalisatiedienst bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarvoor was hij plaatsvervangend inspecteur-generaal Inspectie Verkeer en Waterstaat van het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Eerder bekleedde hij bij het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onder andere de functies van waarnemend directeur Algemene Inspectiedienst, van directeur Plantenziektenkundige Dienst en van directeur Visserij.

  Rob van Lint behaalde een doctoraal Bedrijfskunde voor de publieke sector aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en een doctoraal Biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Sessies

 • Bernd van der Meulen
  Directeur European Institute for Food Law

  Prof. dr. B.M.J. (Bernd) van der Meulen is directeur van het European Institute for Food Law en hoogleraar vergelijkend levensmiddelenrecht aan de Law School van Remin University of China (Beijing). Het Instituut verzamelt, creëert en deelt kennis van het levensmiddelenrecht door middel van publicaties, opleidingen, trainingen (ook in-house) en consultancy. Tevens werkt hij als vrijwilliger mee bij de Voedselbank Amsterdam.

 • Peter Maes
  directeur Corporate Marketing

  ‘We willen graag gezien worden als een thought leader rondom biologische oplossingen’. Dat zegt Peter Maes, directeur Corporate Marketing van Koppert Biological Systems in Nederland. Peter Maes opereert al 25 jaar in het internationale werkveld van biologische gewasbeschermingsmiddelen/of bestrijdingsmiddelen/ of middelen voor land- en tuinbouw.

  Peter Maes studeerde Agricultural engineering, Universiteit van Leuven, aan het Thomas More Instituut en Human Ecology aan de Universiteit van Brussel. Hij begon in 1998 bij Koppert Biological Systems en werkte in sales, logistics, product management en Marketing & Communicatie.Alle antwoorden voor veilig telen en voedselzekerheid liggen in de natuur’ stelt Peter Maes. ‘De macht om systemen te beïnvloeden ligt bij de maatschappij en de consumenten.’

 • Ed Hendriks
  Mede-eigenaar Meat Concepts

  Meat Concepts is een onderneming gericht op het ontwikkelen en in de markt zetten van voedselconcepten geproduceerd door transparante ketens die een of meerdere duurzame waarden als basis gebruiken. Accent ligt daarbij op de dierlijke ketens.

  Gestart als ambachtelijk slager, heeft na een loopbaan in het onderwijs, retail, een certificerende instelling en een veevoerbedrijf, de overstap gemaakt naar het zelfstandig ondernemerschap met als belangrijkste uitdaging het ontwikkelen van voedsel met meer (duurzame) waarden gericht op de behoefte van onze maatschappij en consument.

  Enkele resultaten: Volwaard Kip, Streekproduct “Gijs”, Eggiedays ei als vleesvervanger, Gezonde drankenautomaat, Natuurvlees-Nederland, 10Qnature en recentelijk “Hamletz” het eerste 2 ster Beter Leven varkensvlees geproduceerd in Nederland. Betrokken bij de ontwikkeling van de Verspillingsfabriek en mede auteur van “Verspilling in Beeld” en het ‘Transparantiemodel real food”

   

 • Joyce de Stoppelaar
  Toezichthouder

  Vanuit de praktijk als toezichthouder heeft Joyce de Stoppelaar te maken met de dilemma’s op het gebied van wetgeving en handhaving aan de ene kant, en de beleving van de maatschappij en de belangen van de bedrijven aan de andere kant. Ook in haar loopbaan heeft

  Joyce ervaring opgedaan met de verschillende belangen en invalshoeken op het gebeid van voedselveiligheid en voeding. Zij heeft na haar studie Voeding in Wageningen onderzoek gedaan op het RIVM, als beleidsmedewerker gewerkt bij het ministerie van VWS en gewerkt als programmamanager voor de Nederlandse Zuivelorganisatie. Sinds 1 februari 2015 is zij werkzaam als Coördinerend Specialistisch Inspecteur (CSI) voedselveiligheid bij het team Expertise Industrie van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

   

 • Jan Meijer
  Directeur Keuren NVWA

  Jan Meijer (56), is directeur Keuren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij is verantwoordelijk voor het toezicht op slachthuizen en veterinaire import- en exportcontroles. Tevens is hij belast met de coördinatie van de voorbereidingen van de NVWA op de Brexit.