Jaarcongres Voedselveiligheid

Donderdag 6 december 2018

Stadion Galgenwaard, Utrecht

Sprekers

Dagvoorzitter

 • Dick Veerman
  Hoofdredacteur Foodlog

  Dick Veerman (Huizen, 1963) richtte Foodlog op in 2005. Van ‘blog’ groeide Foodlog uit tot interactieve onlinekrant op het gebied van voedsel en voeding. De site maakt en kraakt nieuws en werd hét opinievormende platform voor en door een grote diversiteit aan mensen uit alle hoeken van de maatschappij.

  Veerman werkte, na studies Romaanse Talen en Wijsbegeerte, jarenlang als adviseur op het gebied van strategie en marketing. Een vervelende vorm van reuma dwong hem een stap terug te zetten. Hij besloot te gaan promoveren op de organisatorische voorwaarden voor een beter bestuur van bedrijven op basis van wiskundige analyses van gedrag. Daarmee stopte hij toen zijn reuma behandelbaar bleek met moderne gentech technieken.

  Vanaf dat moment gaf hij zijn destijds ‘per ongeluk’ begonnen Foodlog een doorstart omdat hij het belangrijk vond dat meer mensen weten welke rol de productie, verwerking en verkoop van voedsel voor - of juist tégen - onze belangen kan spelen.
  Inmiddels probeert Veerman Foodlog de plek te laten zijn waar de ‘strategische conversatie’ van de maatschappij over de toekomst van voedsel en voeding in de 21e eeuw kan plaatsvinden.

   

Sessies

 • Roeland Dobbelaar
  filosoof en mediaondernemer

  Dobbelaer studeerde filosofie in Utrecht en Parijs, is de oprichter en bedenker van Filosofie Magazine, werkte daarna jarenlang als hoofdredacteur en uitgever. Momenteel is hij o.a. uitgever van Foodlog en creatief directeur van het communicatiebureau Twin Media. Rode draad door zijn carrière is zijn belangstelling voor vraagstukken over communicatie en het toegankelijke maken van (vak- en wetenschappelijke) informatie voor een breed publiek.

 • Simone Hertzberger
  Hoofdredacteur

  Simone Hertzberger studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Hertzberger was hoofd van het microbiologisch laboratorium van de Keuringsdienst van Waren in Haarlem en promoveerde op het proefschrift: ‘Door voedsel overgedragen ziekten van microbiële oorsprong’. Ze was hoofd kwaliteit van de Vers Vleesgroep van Ahold, hoofd Kwaliteit en Productduurzaamheid voor Ahold Europa en Senior Director Product Integrity Topics voor Albert Heijn. Hertzberger adviseerde het management van Albert Heijn en Ahold over strategie ten aanzien van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid in relatie tot producten.

 • Ed Hendriks
  Mede-eigenaar Meat Concepts

  Meat Concepts is een onderneming gericht op het ontwikkelen en in de markt zetten van voedselconcepten geproduceerd door transparante ketens die een of meerdere duurzame waarden als basis gebruiken. Accent ligt daarbij op de dierlijke ketens.Gestart als ambachtelijk slager, heeft na een loopbaan in het onderwijs, retail, een certificerende instelling en een veevoerbedrijf, de overstap gemaakt naar het zelfstandig ondernemerschap met als belangrijkste uitdaging het ontwikkelen van voedsel met meer (duurzame) waarden gericht op de behoefte van onze maatschappij en consument. Enkele resultaten: Volwaard Kip, Streekproduct “Gijs”, Eggiedays ei als vleesvervanger, Gezonde drankenautomaat, Natuurvlees-Nederland, 10Qnature en recentelijk “Hamletz” het eerste 2 ster Beter Leven varkensvlees geproduceerd in Nederland. Betrokken bij de ontwikkeling van de Verspillingsfabriek en mede auteur van “Verspilling in Beeld” en het ‘Transparantiemodel real food”

   

 • Jan Meijer
  Directeur Keuren

  De afgelopen twintig jaar heb ik een ruime leidinggevende ervaring opgebouwd bij verschillende overheidsorganisaties. Ik heb een voorliefde voor vraagstukken op het vlak van toezicht, organisatieontwikkeling, communicatie en ICT.

  Aantoonbaar structurele vooruitgang realiseren is voor mij een belangrijke drijfveer. Samen slimme oplossingen vinden en in praktijk brengen, daar is het mij om te doen. Situaties waarin ik de ruimte heb om verbeteringen en vernieuwingen te bedenken en door te voeren, motiveren mij het meest. Mijn kwaliteiten als koersvaste strateeg en verbinder, die diverse complexe verandertrajecten succesvol heeft gerealiseerd, komen daarin het beste tot hun recht.

   

 • Arnoud Leerling
  expert in netwerkvorming

  Arnoud Leerling (Dordrecht, 1965) is netwerker. Hij organiseert samenwerkingsverbanden en nieuwe coalities. Hij bracht nieuwe energie in de Valleiregio die later transformeerde naar de regio Foodvalley. Samenwerking met een vastgoedadviseur leidde tot het concept van het World Food Center. Dit droeg bij aan een sterke nationale en internationale positionering van de regio.

  Leerling studeerde bestuurskunde in Twente, te midden van techneuten. Daar maakte hij voor het eerst kennis met toepassingen van informatietechnologie. Hij studeerde af in cybernetica, systeemleer. Het gaf hem een instrument om ingewikkelde processen te analyseren. Hij ontdekte dat organisaties zich vaak afsluiten van de buitenwereld. Hij pleit niet voor niets vaak voor open organisaties, die in balans zijn met hun omgeving. Hard nodig voor innovatie en verduurzaming