Jaarcongres Voedselveiligheid

Donderdag 6 december 2018

Stadion Galgenwaard, Utrecht

Nieuws

  • 22 mei 2018

    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het afgelopen jaar 30 procent meer boetes opgelegd dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag 2017, dat dinsdag openbaar werd gemaakt.

    Bron: ad.nl

    Lees... Lees verder

  • 04 nov 2017

    Aardbeien in supermarkten bevatten zes keer zoveel schadelijke stoffen als ander fruit. Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen.... Lees verder

  • 18 aug 2017

    De Franse overheid maakt sinds kort de inspectieresultaten van de voedselinspectie openbaar. Niet zomaar, maar zelfs via een app (Alim'Confiance', ofwel 'Voedsel-vertrouwen') is te bekijken of het er in de keuken van dat leuke restaurantje met zicht op zee of over de bergen wel zo hygiënisch aan toe gaat. En het gaat nog verder.

    Op de... Lees verder

  • 14 aug 2017

    In België ontstond dit weekend opschudding toen bleek dat de Hoge Gezondheidsraad al in juni 2016 had gewaarschuwd over mogelijke gevaren van fipronil voor mensen. In Nederland ontstond vorige week consternatie toen de Nederlandse NVWA in november reeds op de hoogte bleek van het gebruik van fipronil als insecticide in stallen. België en... Lees verder

  • 11 aug 2017

    Dat zeggen de toxicologen Martin van den Berg (Universiteit Utrecht) en Ivonne Rietjens (Universiteit Wageningen) vandaag in de Volkskrant.

    In een Kamerbrief lieten de Nederlandse ministeries van EZ en VWS gisteren weten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november 2016 weliswaar al beschikte over een aanwijzing dat... Lees verder

  • 09 aug 2017

    Wat leidde tot de fipronilcrisis en hoe kan zo’n crisis de volgende keer worden voorkomen? Dick Veerman sprak erover met twee inhoudelijk deskundigen in de meest getroffen landen, Nederland en België.

    In België stelt toxicoloog professor Jan Tytgat van de KU Leuven het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV, de evenknie van... Lees verder

  • 08 aug 2017

    Het eierschandaal toont aan dat de NVWA een potje maakt van het toezicht op ons eten. Dat stelt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

    Hij maakt zich zorgen over de voedselveiligheid in Nederland. Van Vollenhoven stelt in het AD: ,,De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke... Lees verder

  • 08 aug 2017

    De opwinding over 'gifeieren' regeert de krantenkoppen. Martijn Katan, chemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer, rekende in een korte Facebookpost voor dat de hele ophef nergens over gaat. Op Foodlog werden zinnige vragen gesteld over kinderen en huisdieren die met fipronil behandeld worden. We consulteerden dierenarts Martin Vink.... Lees verder

  • 07 aug 2017

    Mayonaise, cake, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen, chocolade. Ga zo maar door. In veel producten zit ei. Maar het is volgens de voedingsmiddelenbranche niet nodig om deze producten terug te roepen.

    Voedingsmiddelen met eieren die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten.... Lees verder

  • 04 aug 2017

    Fipronil is niet de eerste calamiteit voor de veehouderij. In 1999 was er de dioxinecrisis waarbij miljoenen kippen geslacht werden en landbouwbedrijven maanden op slot gingen. Vergeleken daarmee is de omvang van ‘finopril’ gering en daardoor veel gemakkelijker te managen. Het tegenovergestelde gebeurde.

    Er zijn een paar... Lees verder